Onnittele e-kortilla
 ETUSIVU VANHEMMILLE LAPSILLE KOTI & KEITTIÖ E-KORTIT

WWW-PALVELUHAKEMISTO 

<<  JOULU | Koti & keittiö | Etusivulle
Koti, keittiö, ruoka, sisutus - JOULU

| Joulu |

Joululahjat:
JOULULAHJAKSI KIRJA, Osa 1

Perinteiseen tapaan vinkkejä läheisille kirjan muodossa! Pikkujouluksi voi antaa itselleen jo yhden hyvän kirjan, jonka taakse voi piiloutua pahaa maailmaa, sohjoa/pakkasta ja rosollin valmistamista.

Vauhdikasta menoa

Joululahjaksi kirja, Iso D, linnan juhlat, Sinikka Nopola

Tämä teos vaatii läheisempää tuntemusta lahjansaajan musiikkimausta, mutta teoksen päähenkilö on Suuri Macho. Samoin kirjoittaja. Jos lahjansaaja muistuttaa vähääkään Dannya tai Jyrki Hämäläistä, on Iso D (Otava) nappiostos. Danny on musiikillinen nero ja Jyräys sen kamu, molemmat naistenmiehiä ja rokki soi. Pääasia, että pojat viihtyy. Vakavasti sanottuna suomalaisen viihdemaailman pääjehut kertovat menneestä.

Hurjin Remes-kuume on ehkä laantunut, mutta 6/12 (Wsoy) oli jo lokakuun myydyin kirja sekä nuorille tarkoitettu Kirottu koodi (Wsoy) pasteerasi kolmannella tilalla nuorten kirjojen myydyimpänä teoksena. Ilkka Remes toistaa itseään vauhdissa ja mielikuvituksen rajoja hipovissa juonenkäänteissä, mutta taatusti ei pitkästytä. 6/12 pistää Suomen itsenäisyyspäivän juhlinnan uuteen uskoon serbien määrätessä tahdin. Kirottu koodi on Aaro Korven taistelukenttä maailman turuilla, hieman pehmeämpänä versiona aikuisten trilleristä.

Lemony Snicket on päässyt toiseksi viimeiseen kirjaansa Baudelairen orposisarusten seikkailuista. Surkeiden sattumusten sarja - ratkaisun rajoilla (Wsoy) on taattua tavaraa edellisiä osia lukeneille. Mustaa huumoria, villejä seikkailuja ja uskomattomia tarinoita n. 11-vuotiaista ylöspäin. Kirjan ulkoasu on erittäin tyylikäs, mikä kuriositeettina mainittakoon.

Ella-kirjat ovat suosittuja eikä todellakaan syyttä. Ella - varokaa lapsia! (Tammi) on Timo Parvelan räiskyvää koulumaailmakuvausta parhaimmillaan. Ekaluokkalainenkin ymmärtää verbaaliset väännöt ja aikuista naurattaa myös. Ella, Pukari, Pate ja muut luokkatoverit Opettajan johdolla jatkavat entiseen malliin.

Sharon Osbournen elämäkerran nimi on Täysillä (Ajatus-kirjat) ja se kertookin kaiken. Elämä vei englantilaistyttöä isän despoottivallan alta Pimeyden Prinssin vaimoksi. Rokkari- Ozzyn kesyttäminen (vai kuka kesytti kenet?!) ei onnistu kyllä heikkohermoiselta, saati perheen, manageroinnin ja keikkailun yhdistäminen. Sharon on kova ämmä ja tietää sen itsekin, mutta perhe on hänelle kaikki kaikessa. Mielenkiintoinen, omituinen ja hengästyttävä elämä, indeed. Kääntäjällä on ollut varmasti urakkaa kirosanojen kanssa…

Dekkareita ja sinne päin

Lehtolaisen Leena heitti markkinoille novellikokoelman Viimeinen kesäyö (Tammi). Novellit sopivat Leenalle; ne ovat napakoita, tiivistunnelmaisia - siis oikein sopivia lukaista ennen nukkumaan menoa. Ajanhermolla pysyminen on Leenan tavaramerkki ja nyt siitä pitää kiinni tangokuninkaan fanattinen fani.

Mukavaa elämää viettävä nuori kiinteistönvälittäjätär huomaa saaneensa kummallisen kilpailijan - kaksoisolentonsa! Onnen kauppaa (Otava) on maanläheinen, konstailematon dekkari. Sirpa Tabetin laadukasta tuotantoa.

Riemastuttavaa, miten omituisista asioista voidaan tehdä kirja! Dekkareitten äiti, Agatha Christie katosi joulukuun alussa 1926 ja oli kateissa 11 päivää. Tässä johdanto Jared Caden Agatha Christie katoaa (Ajatus-kirjat). Toki kirja on tietynlainen Agathan elämäkerta ja murharouva onkin aina kiinnostava, piti dekkareista tai ei. Ajankuvauksena kirja on myös erinomainen.

Ei voi kategorioida

Naisen uran eteneminen voisi olla tämän kirjan johtolanka. Tai sitten ei. Elämisen sietämätön keveys (Wsoy) on Taina Westin puolustuspuhe kaveristaan Tanja Saarelasta, joka on ah niin väärinymmärretty persoona mediassa. Puhellaan niitä näitä, inhotaan lehdistöä, valkataan söpöjä kuvia lapsista ja koirista uusinta hääkuvaa unohtamatta. Analysoidaan käärmepelkoa, Jumalaa ja Keskustapuoluetta. Kirjan nimestä lähtien kaikki tuntuu kovin falskilta. Mutta ihan oikeesti, tosi kiva että ministeri sai sanottua mitä halusi, kerrankin. Huom. jos lahjansaaja lukee ns. juorulehtiä, tämä kirja on vastaisku ja täten erinomainen valinta.

Lionel Shriver tarttuu rohkeasti arkaan aiheeseen. Poikani Kevin (Avain) vie äidintunteet äärirajoille asti. Äidithän tunnetusti syyllistävät itseään lastensa tekosista ja tässä kirjassa saadaan oikein märehtiä jossittelun tuskissa. Kun oma lapsi tekee murhan, kuinka äiti reagoi? Voiko lapsi olla paha luonnostaan? Mihin asti pitää antaa anteeksi, voiko napanuoran katkaista totaalisesti? Onko rakkaudella kuitenkin rajansa? Tämä kirja jää mieleen pitkäksi aikaa.

Tositapahtumaan nojautuva Vihan päivä (Tammi) on rankka veto Markku Pääskyseltä. Kirja on surullinen tarina naisesta, joka ei ole ollut ehjä koskaan. Taloudellinen ahdinko suistaa hänet lopullisesti raiteiltaan ja nainen tekee päätöksensä. Tämä päätös oli iltapäivälehtien lööpeissä parisen viikkoa ja herättää yhä keskustelua. Kulissien pysyminen pystyssä ajoi naisen tappamaan lapsensa, miehensä ja itsensä. Pääskynen on ehdolla Finlandia-palkinnon saajaksi.

Jos Ilkka Remeksen hurjat itsenäisyyspäivän juhlinnat toteutuisivat joskus, kannattaa olla dokumentti siitä, mitä on ollut… Helinä Hirvikorpi on koonnut valtakunnan arvokkaimmat pirskeet kansien väliin; Linnan juhlat kautta aikojen (Teos) on aiheensa näköinen. Arvokas, kunnioitusta herättävä ja inhimillinen historiikki. Erityisesti kuvitus on onnistunutta ja rytmittää tekstiä jouhevasti. Teos pitää lupauksensa - heidän teoksensa kestävät ajan hammasta.

Sielun ruokaa

Arto Mellerin Runot (Otava) on kaunis jo ulkoasultaan sisällöstä puhumattakaan. Upeita, rujoja, rohkeita säkeitä. Mellerin tapa käyttää kieltä oli persoonallinen ja vaikuttava. Koko tuotanto yhtenä teoksena on hieno lahja runoista pitävälle.

Sielua hivelee myös Leena Lindqvistin Taiteilijakoteja (Otava), jossa esitellään 10 suomalaista taiteilijakotia, mm. Hvitträsk, Kalela ja Visavuori. Norman Ojasen tyylikkäät kuvat viimeistelevät viehättävän kulttuurihistoriallisen helmen. Tiesitkö muuten, kenen koti on Humala tai Krapula?!

Saa nauraa sielunsa pohjasta! Sinikka Nopolan Kyä tässä jotain häikkää o (Wsoy) on jatkoa hämäläistrilogialle. Likka seurustelee Pirkan kanssa, mikä on uusi tilanne paitsi Likalle myös vanhemmilleen Eilalle ja Rampelle. Eikä Pirkkakaan tiennyt mihin koulutetun päänsä pisti. Nopola kutittaa lukijaa ja hihitellen jäämme odottamaan seuraavaa kirjaa nääs.

Viihtykää!

Jumalasta seuraava (Tammi) on Kata Kärkkäisen ajatuksia herättävä romaani narsismista. Miten pitkälle naisen rakkaus riittää, kun mies omistautuu vain omalle hyvinvoinnilleen? Kepeästä maineestaan huolimatta Kärkkäisellä on taito hyppysissään.

Raija Oranen tuo meille palasen suomalaisten Aurinkorannikkoa kirjassaan Hehku (Teos). Orasen kyydissä ei tule aika pitkäksi, huumoria riittää eikä romantiikka ole imelää. Espanja tuo oman kiintoisan lisänsä kirjaan ja onpa kirjailija ympännyt itsensäkin tekstiin mukaan kuin Hitchcock elokuviinsa satunnaisena hahmona. Mutta Raija kiltti, laita nyt seuraavaan kirjaan inhimillisempiä nimiä kuin Valo Virta…

- Minna Valkealahti


Lisää jouluideoita:


<<  JOULU | Koti & keittiö | Etusivulle

.

.

 .

| Etusivu | Vanhemmille | Lapsille | Koti & keittiö | E-kortit | Keskustelut | Info | Auer Media | Palaute |

Web
Analytics Made Easy - StatCounter